•  تلفن ثابت : 

  •   071-32344147

  •  Info@Fara-group.ir

  •   0917-115-9489

چگونه پاور کامپیوتر را تعمیر کنیم

چگونه پاور کامپیوتر را تعمیر کنیم (منبع تغذیه سوئیچینگ)

کامپیوتر های شخصی برای شروع و تداوم عملکرد خود مانند همه سیستم های الکترونیکی، نیاز به یک منبع تغذیه دارند. این منبع تغذیه باید دارای مشخصاتی باشد که بتواند تمام ولتاژ ها، جریان و در واقع توان مورد نیاز کامپیوتر را تامین نماید. روی همه پاور ها برچسبی نصب شده است که حاوی اطلاعات جامعی درباره آن پاور می باشد که مهترین آنها برند تولید کننده و توان تولیدی آن دستگاه می باشد. جهت راه اندازی پردازنده های پنتیوم 4 قدیمی، یک پاور با توان 200 وات کافی بود. اما امروزه با توجه به بالا رفتن میزان سرعت و حجم اطلاعات، این توان به مراتب افزایش یافته است. در شکل زیر انواع کانکتور های خروجی یک پاور نسل جدید را مشاهده می نمایید.

 Power-supply-ports

 

تعمیر لپ تاپ شیراز استانداردی برای تعداد ولتاژ خروجی و رنگ سیم های استفاده شده نیز وجود دارد که در همان برگه اطلاعاتی جمع شده است. ولتاژ های معمول خروجی پاورها شامل 5+ ولت با سیمی به رنگ قرمز، 3/3+ ولت با سیم نارنجی رنگ، 12+ ولت با سیم زرد رنگ، 12- ولت با سیم به رنگ آبی و در 5- ولت با سیم به رنگ سفید، زمین (0 ولت) توسط سیم های مشکی که همه به یکدیگر متصل هستند. یک سیم سبز رنگ جهت روشن شدن پاور به کانکتور خروجی متصل است که با اتصال آن به یک سیم مشکی، پاور روشن می گردد. یک سیم به رنگ بنفش ولتاژ 5+ ولت را جهت راه اندازی بخش درایور پاور کامپیوتر که روی مادربرد وجود دارد تولید می شود.وجود این ولتاژ نشان دهنده صحت عملکرد قسمت AC منبع تغذیه است. سایر ولتاژ های اشاره شده نیز در بخش های مختلف کامپیوتر استفاده می شوند. به عنوان مثال از5+ ولت برای راه اندازی تراشه های TTL، از 5- ولت برای تراشه های RAM دینامیکی و کارتهای آیزا و مادربرد های قدیمی، از 3/3 ولت برای راه اندازی مادربرد، هسته اصلی cpu و AGP و... استفاده می گردد. از جمله سایر اطلاعات آن جریان خروجی هر یک از ولتاژ های اشاره شده است. بازدهی مدار طراحی شده و اطلاعات مختصری درباره فن بکار رفته در آن نیز می تواند از اطلاعات مندرج در برگه اطاعاتی یک پاور باشد.

زمانی که از معیوب بودن یک پاور مطمعن هستید و برای تعمیر اقدام می کنید باید در ابتدا به چند نکته توجه داشته باشید. اول اینکه پس اطمینان از عدم اتصال کابل پاور به پریز برق، آنرا باز نمایید. پاور کامپیوتر به طور معمول دارای دو خازن الکترولیت همانند و بزرگ است که در کنار هم قرار داند و محدوده ولتاژ قابل تحمل آنها حداقل 200 ولت است. شما در اولین اقدام توسط یک مقاومت دو سر هر دوی آنها را با یک مقاومت به هم متصل نمایید تا از تخلیه آنها اطمینان حاصل نموده و دچار برق گرفتگی نشوید. این کار در بسیاری از موارد به صورت غیر اصولی و با وسایلی مانند پیچ گوشتی انجام می شود.

پس از طی مراحل فوق ضمن تمیز کردن برد پاور (به عنوان مثال با بلوور یا قلم مو)، بصورت تمام قطعات و نیز برد مدار چاپی را به طور کامل مورد بررسی چشمی قرار می دهیم. هرگونه تغییر حالت غیر طبیعی قطعات و مدار چاپی می تواند باعث از کار افتادن مدار شده باشد.به طور مثال زمانیکه یک خازن دچار نشتی شود، از فرم طبیعی خود خارج شده و حجیم تر می شود (باد می کند) و ممکن است مقداری مایع قهوه ای رنگ از سطح بنده آن نشت کند. در برخی موارد سوختگی قطعات کاملا مشهود است و آثار دود را بر ر.ی آن می توان دید. در این دو حالت در تعویض این قطعات با قطعات مشابه هیچ شکی به خود راه ندهید. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای هر دستگاه الکترونیکی خارجی رخ دهد، اتصال آن دستگاه به پریز برق 220 ولت در حالت 110 ولت است. این حادثه بر اثر سهل انگاری و عدم دقت کاربران به وجود می آید. در این صورت اولین کار تعویض خازن های مربوطه است که احتمالا منفجر شده اند (ترکیده اند). کلید انتخاب 110 یا 220 ولت به رنگ قرمز و پشت دستگاه وجود دارد و قبل از اتصال لوازم الکترونیکی به برق باید چک گردد.

تعمیر پاور لپ تاپ شیراز

پس از انجام مراحل فوق به چک کردن قسمت ورودی (AC) برد می پردازیم. سیم خروجی کلید روشن/خاموش پاور یا کاملا لحیم شده و یا توسط یک کانکتور به برد متصل می گردد. در هر صورت این زوج سیم را از برد جدا می کنیم. در کنار این نقطه فیوزی قرار دارد که در صورت وجود عیب در قسمت ورودی معمولا برای حفظ سایر قطعات می سوزد. ابتدا آنرا توسط اهم متر چک می کنیم. دو سر یک فیوز سالم دارای مقاومت بسیار کم و در حد صفر اهم است. خازن های پلی استر و سلف ها ترکیب یک فیلتر را داده و هر کدام از آنها باید به طور مجزا چک شوند. سلف به صورت سری با هر خط AC و خازن های X بین خطوط AC و خازن های Y مابین هر خط و زمین قرار دارند. برای تست سلف، اهم متر را روی حالت مقاومت قرار می دهیم. یک سلف سالم دارای مقاومت کمی است و سوختن سلف در بسیاری از موارد آن را مدار باز می کند. تست خازن نیز توسط اهم متر آنالوگ انجام می شود. به این ترتیب که پس از اتصال دو سر خازن به اهم متر عقربه ای، ابتدا عقربه به سمت راست (مقاومت کم) و سپس به سمت چپ (مقاومت زیاد) حرکت می کند. اگر خازن معیوب باشد، عقربه یک مقدار مقاومت مشخصی را نشان خواهد داد که علامت نشتی خازن می باشد. پس از آن قطعه ای به نام وریستور اکسید فلزی (MOV) که یک مقاومت وابسته به ولتاژ است قرار می گیرد. این قطعه معمولا به رنگ آبی بوده و در مقابل افزایش ولتاژ تغذیه ورودی به کار گرفته می شود. سلامت فیزیکی و عدم ترد شدگی این قطعه ما را از سالم بودنش مطمعن می سازد. NTC یا ترمیستور قطعه ای است که می تواند به جای وریستر در برخی مدارات پس از فیلتر ورودی قرار دهد و درواقع یک مقاومت گرمایی است. مقاومت این قطعه در حالت خاموش حدود حدود 6 الی 12 اهم و در حالت روشن 0/5 الی 1 اهم خواهد بود. در برخی از پاور ها علاوه بر آن برای حفاظت بیشتر مدار از رله نیز استفاده می کنند. پس از چک نمودن آنها، یکسوساز پل دیودی در اولویت قرار دارد. این بخش یا به صورت 4 دیود مجزا و یا به صورت یک پل دیودی پکیج شده است. برای تست سلامت دیود ابتدا اهم متر را روی رنجی که علامت دیود دارد، گذاشته و پروب ها را روی دو سر دیود قرار می دهیم. یک سمت باید مقاومت بی نهایت و سمت دیگر باید عددی حدود 600 الی 800 را نشان دهد. باید دقت کرد که ولتاژ خروجی این قسمت DC شده و حدود 311 ولت خواهد بود. پس از این بخش به دو خازن الکترولیت اصلی و بزرگ برد می رسیم. دقت کنید وقتی ولتاژ برق شهر به مدار متصل است، ولتاژ دو سر این دو خازن باید به صورت متقارن باشند. خازن ها را تست کرده و سپس خود آنها یا معادلشان را جایگزین می نماییم. دو مقاومت 0/25 و یا 0/5 وات در کنار این دو خازن وجود دارند که وظیفه تخلیه آنها پس جدا شدن دستگاه از برق شهر را به عهده دارند.

بخش بعدی چک کردن ترانزیستور های سوئیچینگ و فت است. یک ترانزیستور که برای تامین ولتاژ 5 ولت سیم بنفش خروجی است در این قسمت قرار داشته و کوچکتر از دو ترانزیستور دیگر است. باید دقت کرد که این ترانزیستور ها به هیت سینک متصل اند. بدنه برخی از این قطعات عاسق و برخی دیگر فلزی هستند و به هیت سینک پیچ شده اند. پس از تست این قطعه و اطمینان از سوختن آن، باید پیش فرض نحوه اتصال آن به هیت سینک مانند عملکرد کارخانه رعایت گردد. ترانزیستور سوخته به طور معمول تعدادی از قطعات اطراف خود را نیز می سوزاند. مقاومت، دیود زنر و ترانزیستور C945 از جمله آنها هستند که باید بلافاصله چک گردند بعضی اوقات ضربه وارد شده به هیت سینک باعث کنده شدن لحیم ترانزیستور ها از برد مدار چاپی می گردد. به این حالت در اصطلاح لحیم مردگی گفته می شودکه باعث روشن نشدن پاور می گردد. برای چک کردن فت ها کافی است اهم چک انجام شود. به این صورت که بین پایه های درین و سورس مقاومت 300 اهم و بین گیت و سورس و نیز گیت و درین مقاومت در حدود 650 اهم دیده خواهد شد. دو حال باقی مانده حالت نمایش بی نهایت باید باشد. پس از پشت سر گذاشتن مراحل فوق، چک کردن کامل قسمت AC مدار به پایان رسید. مرکز تخصصی تعمیر لپ تاپ شیراز

کیفیت ترانس های بین دو هیت سینک در پاور های کامپیوتر نقش مهمی در قدرت و کیفیت پاور دارند. جریان دهی پاور ها بستگی زیادی به اندازه و ظرفیت ترانس بزرگتر این بخش که به ترانس ایزولاسیون معروف است دارند. در صورتی که به معیوب بودن این قطعه مطمعن شدید، علی رغم اینکه اگر ترانسی از یک پاور دیگر به جای آن متصل شود، احتمالا پاور روشن شده و کار خواهد کرد، ولی این عمل پیشنهاد نمی شود چرا که پاور قابل اعتماد نخواهد بود و ممکن است آسیب جدی به مادربرد و سایر قطعات کامپیوتر وارد آورد. دو ترانس دیگر مربوط به فیدبک و تامین VSB 5 ولت سیم بنفش است. اگر بعد از اتصال کابل برق به پاور بین سیم بنفش و مشکی ولتاژ 5+ ولت نداشتیم باید قسمت AC، ترانزیستور کوچکتر اشاره شده در مرحله قبل و این ترانس را چک کنیم. برای ترانس کافی است توسط اهم متر، اتصال کم اهم سیم پیچ های آن را چک کنیم. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که اگر سیم پیچ ها ذوب شده و اتصال کوتاه شده باشند، با این روش به جواب نخواهیم رسید. در همین قسمت دیودی قرار دارد که از نظر اندازه بزرگتر از سایر دیودهای این بخش است. معیوب بودن این دیود می تواند باعث روشن نشدن پاور شود.

روش تولید ولتاژ های خروجی به این ترتیب است که ولتاژ -12 ولت به دلیل استفاده بسیار محدود و در آمپراژ پایین (کمتر از 1 آمپر) توسط یک دیود تولید می گردد. ولتاژ VSB +5 (ولتاژ سیم بنفش رنگ) که حتی در زمان خاموش بودن پاور نیز فعال است (در حالت STANDBY)، توسط یک ترانس مستقل تولید می گردد. این ترانس بین دو هیت سینک درود پاور و در کنار ترانس ایزولاسیون قرار دارد. تولید ولتاژ های اصلی پاور یعنی 3/3+، 5+ و 12+ به سه روش انجام می شود.

1.       در روش اول که روش تنظیم گروهی نام داشته و در پاور های ارزان قیمت و توان پایین معمول است، 2 سیم پیچ در خروجی تولید کننده آن ها هستند. یک ترانس برای ولتاژ های 12+ و 5+ و ترانس دیگر برای تولید ولتاژ 3/3+ ولت به کار می رود.

2.       در روش مستقل که برای پاور های توان بالا و البته گران استفاده می گردد، هر کدام از ولتاژ های اصلی خروجی دارای مدار تنظیم ولتاژ جداگانه و همچنین 3 سیم پیچ مستقل هستند که از این مطلب می توان جهت شناسایی این روش استفاده نمود. باید به این نکته نیز اشاره کرد که سلف های یاد شده در روش اول، علاوه بر وظیفه ای که به آن اشاره شد، عمل فیلتر کردن را نیز عهده دار هستند.

3.       در نهایت در روش سوم که مبدل ولتاژ DC که به DC-DC یا کانورتور معروف است، ولتاژ 12+ تولید و دو ولتاژ اصلی دیگر از این ولتاژ تولید می شوند. هر کدام از ولتاژ های 5+ و 3/3+ دارای مدار تنظیم مستقل بوده و عموما به صورت یک برد عمود در مدار اصلی قرار دارند. این روش در برد منبع تغذیه اسیلو سکپ تولیدی شرکت صاایران به کار رفته است. قابل ذکر است که این روش تاثیر قابل توجه و مثبتی روی توان دارد.

در صورتیکه سیم پیچ خروجی سوخته باشد، تغییر رنگ می دهد. این تغییر رنگ به معنی سوختن لاک (پوشش) روی سیم است که باعث اتصالی بین آنها شده است. رنگهای مخلتف موجود روی این سیم پیچ مربوط به ولتاژ های مختلف است. همچنین یکی از دلایلی که باعث می شود ولتاژ های خروجی تشکیل نشوند، سوختن و یا معیوب شدن دیود های خروجی است که به صورت یک پکیج به هیت سینک متصل می باشند که دارای آند جدا و کاتد مشترک هستند. بعضی اوقات پس از اتصال کابل ورودی و روشن کردن پاور، ضمن اینکه پاور روشن نمی شود، فن به تعداد بسیار محدود چرخیده و خاموش می گردد. در این حالت یکی از دیود های خروجی دچار اتصالی شده است که باید برطرف گردد. برای تعویض این دیود ها شماره روی بنده قطعه سوخته و قطعه جدید باید یکی باشد. در بعضی از پاور ها، یکسو ساز های خروجی ترکیبی از S16C45C، F12C20CT و 2045CT است. در صورتیکه پاور روشن شود ولی سیستم بالا نیاید، می توان به خازن های خروجی پاور شک نمود و آنها را مورد بررسی قرار دهیم که از نشتی نداشتن اطمینان حاصل کنیم.

اگر همه موارد فوق بررسی و صحت آنها احزار شد، تعویض آی سی آخرین راه حل خواهد بود. در بعضی از مواقع که پاور روشن نمی شود ولی با اتصال سیم های بنفش و زرد به یکدیگر فن روشن می گردد، آی سی اصلی باید تعویض شود. در این حالت تعدادی از مقاومت های جانبی این قطعه نیز احتمالا دچار آسیب شده و باید تعویض گردند. آی سی های معروف PWM به کار رفته در پاور های کامپیوتر عبارتند از: AZ7500، KA7500، TL494 و 2005Z می باشد. آی سی LM339 یک آی سی تقویت کننده عملیاتی (OP-AMP) بوده و نباید با آی سی های PWM اشتباه گرفته شود. گاهی اوقات پاور روشن شده ولی صدای ویز از آن به گوش می رسد. در این حالت معمولا خازن های الکترولیت موجود در کنار آی سی دچار نشتی شده اند ولی به دلیل سایز کوچک مایع درون آن ها به بیرون سرایت نکرده و این نشتی قابل رویت نیست.

 

نکات قابل توجه در تعمیر پاور

·         دیود زنر خروجی مدار از نظر ظاهر بسیار به ترانزیستور شبیه است. معروف ترین آنها TL431 است که یک دیود زنر قابل کنترل است.

·         در تست قطعات الکترونیک بهترین حالت ممکن باز کردن یک پایه قطعه از برد و تست کامل آن است. به عنوان مثال بسیاری از مواقع مقاومت های سوخته را نمی توان با چشم مشخص نمود. اگر مقاومت را در حالی که نصب شده تست می کنیم، باید دقت کنیم که مقدار نشان داده شده توسط اهم متر از مقداری که روی قطعه به صورت کد رنگی درج شده است، بیشتر نباشد.

·         در صورت ریست مکرر، هنگ کردن، روشن نشدن و ... شما می توانید به پاورتان شک کنید. در برخی از موارد اشکالات ایجاد شده در پاور بسیار سطحی و غیر قابل پیشبینی است. مثلا اتفاق افتاده است که کلید روشن و خاموش پشت پاور دچار اشکال شده و پاور روشن نشد و یا سیم ها و اتصالاتی که به صورت کانکتور به یکدیگر متصل می شوند، در هوای رطوبت دار (مثل بسیاری از نقاط شمال و جنوب کشور) سولفاته شده و جریان الکتریکی از آنها عبور نمی کند.

 

پل های ارتباطی با ما

 راههای متفاوت برای تماس با ما :

شماره تماس : 0081 946 0936 - 07132344147 - 09171159489
ارسال تیکت از طریق منوی پشتیبانی 

هدف ما جلب رضایت شماست.

نماد اعتماد الکترونیکی